Surdeg - grundrecept.
1dl rågmjöl
1dl vatten
Dag 1: Blanda ihop mjöl och vatten i en burk med lock eller bunke med plastfolie över. Låt stå i rumstemperatur. Jag hade min i fönstret så fick solen värma lite extra på den, men det är inget måste.
Dag 2: Rör i 1 msk rågmjöl och 1 msk vatten både morgon och kväll.
Dag 3: Samma som dag 2.
Dag 4: Rör i 1 msk rågmjöl och 1 msk vatten på morgonen, låt stå. På kvällen är degen förhoppningsvis klar att använda. Annars bör den förvaras i kylskåp och matas med mjöl ett par gånger i veckan för att hållas igång.
1. Grundsurdeg. 2. Aktiverar surdegen. 3. Jäst över natten. 4. Själva bröddegen. |
När degen kommit till dag 4 på kvällen, eller man vill använda sin "gamla surdeg" från kylskåpet så gör man så här: Häll ut hela surdegen ur burken, (men skrapa inte ur utan låt det som blir kvar i burken utan ta vara på det och låt det bli starten på en ny surdeg och häll i 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl så är det igång igen). Häll sedan i 2 dl ljummet vatten och 2-4 dl mjöl i bunken (valfritt mjöl, jag tog 1 dl råg och 3 dl vetemjöl). Rör ihop till en jämn smet och täck med en bakhanduk + lock. Låt stå i rumstemperatur över natten eller 8-12h i alla fall.
Baka bröd
När den aktiverade surdegen fått bubbla igång ordentligt i sina 8-12h så häller man i 2-3 dl ljummet vatten, lite salt och sedan mjöl efter smak och hur kletig deg man vill ha, jag tog 3 dl vatten och 7 dl vetemjöl och 2 dl rågmjöl. Eftersom jag inte har någon bakmaskin körde jag den med elvisp och degkrokar tills den var ordentlig knådad. Sedan fick degen stå och jäsa i 5 h under bakduk. Sedan tog jag ut och knådade den lite och mjölade en jäskorg och en vanlig skål, i med dem i skålarna och jäsa ännu 1h. (Såhär i efterhand vet jag att det var alldeles för lite mjöl.. blev jätterinnigt och brödet flöt ut massa på plåten, skulle nog haft i 1-2 dl mer i...)
5. Jäst deg. 6. Baka ut. 7. Jäsa i brödkorg. 8. Grädda. (innan brödet flöt ut pga för lös deg). |
Sätt ugnen på 250 grader och ställ i en plåt. Lägg den färdigjästa limpan på den varma plåten, (med bakplåtspapper under såklart) och häll lite vatten längst ner i botten på ugnen eller spraya in vatten i ugenen, (akta dig för vattenånga) för att få en fin yta på brödet. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter i ugnen. Grädda sedan i 20-30 minuter och låt svalna på galler utan handduk över. ÄT! :D
9. Färdiggräddat. 10. Äts med smööööör! :) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar