Dunderglöggen sattes 11 November i år. |
Finfin förvaring. |
Etiketter. |
Färdig glögg! :D |
5 liter svagdricka.
5 råa potatisar - skalade och skivade. (Jag använde asterix).
1 paket bakjäst, 50 g.
1 påse nejlikor (hela)
1 påse kardemummakärnor
Färsk ingefära ca 10 cm
3 kanelstänger
500 g russin
2,5 kg socker.
Blanda allt i en tioliters hink. Jag löste upp jästen i lite svagdricka först så den blev helt utrörd. Sen i med sockret så det löste sig ordentligt. Efter det blandade jag i övriga ingredienser. Täck hinken med plastfolie och gör små hål i. Låt sedan glöggen stå i rumstemperatur i minst tre veckor men helst sex.
Tappa därefter upp glöggen på rengjorda flaskor med hjälp av en slang. Ett tips är att ha ett nät/sil framför slangöppningen man har i hinken så slipper man russin eller kryddor som fastnar/hänger med ner i flaskorna. Var även noga med att inte få med bottensattsen med jäst och annat grumligt. Det ser ut som ler-vatten ungefär så det ser man när man kommer dit. Pynta gärna flaskorna med etiketter så man ser vilken årgång det är + det blir så himla fint! Smakade förra årets glögg på Lucia och den var ännu godare i år så det går bra att spara! När allt pyssel är klart är det bara att värma och njuta av glöggen.
Grundreceptet är hämtat från gp.se men jag har modifierat det lite! Over and out!
Obs!! Denna glögg är ej för barn och ungdomar under 18 år!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar