fredag 29 november 2013

Lussekatter

I onsdags bakade jag och A-M lussekatter och saffransbullar med mandelmassa. Utgick från Arlas recept på lussekatter men modifierade det en aning...

Vi dubblade receptet och tog bort myyycket av mjölet och hade inte i lika mycket kesella som vi skulle haft (för att vi helt enkelt bara hade en burk men det blev såå bra).

Recept:
100 g jäst för söta degar (alltså 2 paket).
200 g smör
1 liter mjölk
2 g saffran (alltså 4 små påsar).
3 dl socker
3 tsk salt
ca 24 dl mjöl. (man får prova sig fram lite).

(Russin, 200 g mandelmassa och ägg behövs också). 

Vi rörde ut jästen med sockret så smälter det på något märkligt sätt. Sen hällde vi över mjölk och smör som värmts till fingertemperatur. När all jäst är utrörd tillsätter man saffran och salt och sedan mjölet lite i taget. Vi knådade med elvisp och degkrokar och det gick jättebra. När degen knådats ihop och blivit bra så ska den jäsa 30 minuter under bakduk. 

Sedan ska degen delas i två delar. Ena halvan gjorde jag lussekatter på och andra halvan saffransbullar med mandelmassa. Mandelmassan smulade jag ut över degen och gjorde snurrar som med vanliga bullar. När alla bullar är  utbakade ska de jäsa på plåt i 20 minuter innan det ska penslas ägg och pluppas russin i lussekatterna och pärlsockras/mandelspånas på bullarna. Sen ska de gräddas i mitten av ugnen i 225 grader ca 5 minuter. :) Sen är det bara att låta de svalna lite och hugga tänderna i dem! ;)

Lussekatter och saffransbullar med mandelmassa

1 kommentar:

Fatma sa...

gott!


Jag vet inte om du tycker om julkalendrar med tävlingar? Jag har nämligen en igång just nu där man varje dag vinner smink, kläder och prylar bland annat! :)