Bullar, typ 40st:
Deg:
1 paket jäst för söta degar
1,5dl socker
5dl mjölk
14dl vetemjöl
150g smör
1tsk salt.
2tsk nymald kardemumma
Smält smör i en gryta och vispa ner mjölken tills det blir fingervarmt. Smula jäst i en bunke och lös upp i smör-mjölken. Rör ner socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet och knåda samman till en slät deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. (Jag tog lite extra degvätska ,ca 6dl mjölk, för jag mätte fel och därmed lite mer mjöl, ca 16dl, men tyckte det blev bra ändå, degen blev inte lika söt men god!!)
Dela degen i två delar, och kavla ut till en avlånga plattor, ca 40x20cm stor. Kleta på fyllning och vik degen på längden så den blir ca 40x10. Skär i bitar ung 1,5-2cm breda. Snurra och lägg i bullpapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Efter jäsning; vispa upp ett ägg och pensla bullarna med. Strö på pärlsocker eller mandelspån eller vad du vill ha för topping och grädda i 6-8min i 250grader. Låt svalna på galler!
Fyllning 1
50g smör
0,5-1dl socker
så mycket kardemumma man själv vill.
Fyllning 2
Vaniljkräm (- INTE vaniljsås).
Lite vaniljsocker.
Brukar inte göra sånnahär vaniljbullar men de blev också goda, annars kan man göra med smör och vaniljsocker funkar också ypperligt! :)
Nu ska jag fika bulle och rabarnersaft och titta på regnet!
Over and out!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar