fredag 13 november 2015

Önsketänkande

Har förflyttat mig en månad framåt i tanken. Om en månad är det Luciadagen och om en månad har jag (pepparpeppar) arbetat 100% i 10 dagar. Om en månad är det 11 dagar kvar till Julafton. Om en månad är det snö och glitter och alt är fantastiskt! Eftersom jag är en månad för långt fram i tanken så bakar jag idag Lussekatter och saffrans-vanilj-bullar. Brukar vara väldigt principfast med traditioner och att lussekatter och andra saffransbröd "bör" inte bakas innan 1a advent. Men denna höst har inte varit som den brukar, så jag gör inte som jag brukar. Perfekt med en aktivitet där det är start och stopp.

Start - baka. 
Stopp - vila och sjukgympa med stretch medans degen jäser.
Start - baka ut bullar.
Stopp - vila och styrketräning medan bullarna jäser.
Start - grädda i ugnen.
Stopp - ÄT!

Som nästan alltid när jag bakar så tar jag ett recept och modifierar det efter tycke och smak. Att bakning är kemi struntar jag i. Brukar bli bra ändå.

Årets recept är taget från ICA. Men min variant hittar ni här nedan. Detta recept blir ca 30 bullar eller som jag, 15 stora lussekatter och typ 30 små vaniljbullar.

- 50g jäst
- 3 påsar saffran 
- 175gram smör
- 2,5 dl socker
- 5 dl mjölk
- 250g kesella 10%
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- 16 dl vetemjöl

Fyllning till 1/2 sats bulldeg om en vill göra vanilj-saffransbullar.
- 100g-125g smör
- 2-3msk vaniljsocker

Till pensling
- ägg, uppvispat
- russin
- pärlsocker

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffran och lite socker i en mortel och rör sedan ner saffranet i det smälta smöret. Häll i mjölken och värm till ca 37grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Häll sedan i resten av vätskan, socker, kvarg, salt och ägg. Häll sedan vetemjölet och arbeta degen i 5-10 minuter. Jag körde 5 minuter med degkrokar. Blev kanon. Degen blir rätt lös och kladdig men under tiden att den jäser så sväller mjölet så häll inte i för mycket mjöl för då blir det torra hårda bullar. Låt sen degen jäsa i 40 minuter under bakduk.

Häll sen upp degen och dela i två delar (om en vill göra både lussekatter och vanilj-saffransbullar).
Dela 1/2 degen i 15 små delar och rulla till lussekatter. Kavla den andra delen av degen och smöra på smör och strö över vaniljsocker. Vik ihop och dela i 1cm tjocka skivor och gör snurr-bullar av. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i 40minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225grader under tiden. 

Pensla sedan bullarna med ägg och tryck i russin i lussekatterna och strö pärlsocker på vanilj-saffransbullarna. Gräddas mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Håll koll på de små bullarna. Låt svalna och vräk sen i dig en 3-5 stycken. Var glad, få ont i magen och skyll dig själv. :)

1 kommentar:

Mathilde sa...

Å vad du är smart! Så himla bra tänk det där med start, stopp. Borde en annan också tänka på!