onsdag 28 augusti 2013

Kola och lingonpaj!

Igår gjorde jag en kola och lingonpaj till kollegorna på mitt "gamla" jobb!
Jag började först med att göra kolasåsen. En burk sötad kondenserad
mjölk där man tar bort ettiketten. Ner med burken i en gryta med vatten
som täcker burken och koka sen i 2-3-4 timmar beroende på hur seg
kolasås man vill ha. Jag kokade i 2h och fick en smetig och go sås!
(glöm inte fylla på vatten så burken hela tiden är täckt!!) och låt burken
svalna helt innan du öppnar!
Sen bakade jag botten till pajen.
200g smör, 1dl socker, 3dl vetemjöl och 1tsk bakpulver. Jag vispade
ihop alla ingredenser med en visp och ställde degen i kylskåpet ca 30
minuter. Sen tryckte jag ut den i en pajform och gräddade i 200 grader
tills den blev gyllenbrun.
Det som är bra med denna pajen är att man kan ta med alla delar "för
sig" och bygga ihop den om den behöver fraktas. Ta helt enkelt
kolasåsen och häll över pajformen och smeta ut och häll över ca 5 dl
lingon. Jag använde nyplockade inte frysta men tror det blir precis lika
gott med frysta! Sen är det bara att äta med lite grädde till! 
(Det som behövs är alltså: 200g smör. 1dl socker. 3dl vetemjöl. 1tsk 
bakpulver1 burk sötad kondenserad mjölk. 5dl lingon).

Sötad kondenserad mjölk
Bort med pappersomslaget!
Koka kola!

Lingon och kolapaj

Fika till fina kollegor!



1 kommentar:

Anonym sa...

vilka provsiga recept med bilder,
man nästan känner dofter och smaken,
TACK FÖR DET!