fredag 27 december 2013

Året var 2013 - Februari

Februari var en månad där jag mest pendlade till Kungälv för min slutpraktik. Lärde mig vad gastrit är och började bli nervös på riktigt för att min tid på universitetet började närma sig sitt slut...
Kungälvs fina sida.

Trött men glad ssk-student.

Året var 2013 - Januari.

Tänkte göra en liten årsresumé månad för månad med glimtar från året som gått. Roligt att komma ihåg allt man gjort. Här kommer tre stora ögonblick från januari:
Firade in året med att bli M's fästmö! (eller var det hela 9h under 2012...)

Åkte till Umeå för att fira familjens tandläkare som tog examen!

Bevittnade hur T & M blev herr och fru! :') Mycket vackert och jag grät myyycket!

måndag 23 december 2013

Hemmahelg

I fredags tog jag Krösatåget hem till Småland och firade en mysig 4e advent där. Firade lillebror som fyllde 22 år och åt tårta och lekte med kattungarna på kullen! Fantastiskt mysigt E & L och Sören och Sally har det i sitt hus på kullen. Vill hälsa på där hela tiden! 

Sist jag var hemhemma hittade jag två fina bilder på min farfar och min farbror H som klappade katter för ca 10 år sedan... Och i lördags fick jag syn på min pappa som klappade lilla Sally och knäppte ett kort. Så roligt att ha tre väääldigt lika kort på tre fina kattälskande män! :)
Farfar, Farbror H & Pappa. 
Paketpyssel
Luciatåg hos farfar för 21 år sedan. Edi, ca 1 år, jag 3 år, Ninni 8 år och Ellebelle 6 år.

måndag 16 december 2013

Dunderglögg 2013

Dunderglöggen sattes 11 November i år.
Finfin förvaring.
Etiketter.
Färdig glögg! :D


Recept: ca 6-7 liter.
5 liter svagdricka.
5 råa potatisar - skalade och skivade. (Jag använde asterix).
1 paket bakjäst, 50 g.
1 påse nejlikor (hela)
1 påse kardemummakärnor
Färsk ingefära ca 10 cm
3 kanelstänger
500 g russin
2,5 kg socker.

Blanda allt i en tioliters hink. Jag löste upp jästen i lite svagdricka först så den blev helt utrörd. Sen i med sockret så det löste sig ordentligt. Efter det blandade jag i övriga ingredienser. Täck hinken med plastfolie och gör små hål i. Låt sedan glöggen stå i rumstemperatur i minst tre veckor men helst sex. 

Tappa därefter upp glöggen på rengjorda flaskor med hjälp av en slang. Ett tips är att ha ett nät/sil framför slangöppningen man har i hinken så slipper man russin eller kryddor som fastnar/hänger med ner i flaskorna. Var även noga med att inte få med bottensattsen med jäst och annat grumligt. Det ser ut som ler-vatten ungefär så det ser man när man kommer dit. Pynta gärna flaskorna med etiketter så man ser vilken årgång det är + det blir så himla fint! Smakade förra årets glögg på Lucia och den var ännu godare i år så det går bra att spara! När allt pyssel är klart är det bara att värma och njuta av glöggen.

Grundreceptet är hämtat från gp.se men jag har modifierat det lite! Over and out!

Obs!! Denna glögg är ej för barn och ungdomar under 18 år!!

lördag 14 december 2013

Lucia

5 sorters glögg

Ljus i vårt hus
Igår var det Lucia och på jobbet hade vi mysig överrapportering (till en början) i adventsljusstakens sken (och sedan lysrörens...) En kollega hade världens finaste pepparkaksdräkt under jobbkläderna så när rapporten var klar så svirade hon om till pepparkaka och vi andra blev tärnor och Lucia. Lätt fnissiga och glada gick/halvsprang vi mellan patienternas rum där vi sedan skred och sjöng "Sankta Lucia". 22 patienter fick vakna till skönsång och vi hann med det på 12 minuter, måste vara något sorts rekord! Glada patienter som gav oss applåder och ville ta kort resulterade i en fantastiskt bra start på dagen. Dagen flöt på oerhört lugn för att vara en fredag och vi hann med lussekattsfika på eftermiddagen. Sedan var det dags för mig att dra hemåt och plocka fram glögg för kvällens glöggmys.

Efter att vi druckit glögg med T & K så gick vi in till stan och st. Nikolai-kyrkan för riktigt Luciatåg! Fint och stämningsfullt men iiiinget Luciatåg är så bra som Ingarps! Så är det bara!

Idag har vi städat lite men mest stökat ner. Vi skulle sortera och städa ut och slänga men har mest blivit att lägga grejer i högar och sen nu har vi tydligen lagt av med städningen.. Får nog ta oss i kragen och städa klart innan det blir till att lägga fötterna högt och njuta av lite mer glögg! :)

Over and out!

Rocky road


I onsdags gjorde jag rockyroad och det blev så mycket så tog med en del till jobbet och bjöd på. Nu är det helt plötsligt inte så mycket kvar här hemma... Märkligt! ;) Hur som här kommer receptet på världens enklaste julgodis. Höftade lite och det blev riktigt bra!

- 300g vanlig Marabou-choklad
- 100g "fin" Marabou 86%
- ca 3-4 dl mini marshmallows (Icas egna var alldeles lagom stora).
- 1 påse dumlekolor hackade i små bitar
- 2 dl salta jordnötter
- 1 påse skalade pistajenötter.

Smält chokladen i vattenbad, blanda i alla nötter, hackade kolor och marshmallows. Bred ut på plåt och låt stelna. Skär sedan upp i 1-2cm stora kuber och njut!! Man kan byta ut nötterna mot andra om man vill och kolor går ju byta ut mot torkad frukt för den som känner för det...

Over and out!

måndag 2 december 2013

Advent!

I lördags när jag kom hem från jobbat ca 22.15 stod jag i dörröppningen en lång stund och babblade om grannarnas ljusslingor och pynt i trädgårdarna och ville att M skulle komma och kolla... Han satt nöjd och glad i soffan och var inte alls intresserad. Nähänä, gick in och hängde av jackan och då fattade jag varför. En hel VÄGG med paket tornade upp sig bakom hatt- och bokhyllan. Min alldeles egen paketkalender! :D Lycka!  
Har  tjatat i snart 5 år om att vi skulle ha det innan och göra hälften var och få paket varannan dag men det gick inte hem. Även i år har det tjatats från min sida men fick inget gensvar. Nu har jag dock fått en heelt egen kalender! Huuuuur bra fästman har inte jag då? :D Jodå, världens bästa! Hittills har jag fått ett sadelskydd med ull på och mandelchoklad, tror detta kommer bli en spännande månad! 

Vägg full med paket! :D